Csatáryho vypátralo SWC cez informátora, ten dostal odmenu 25.000 dolárov

16.07.2012 Celý región

Budapešť 16. júla (TASR) – Lászlóa Csatáryho, ktorého Centrum Simona Wiesenthala (SWC) považuje za najhľadanejšieho vojnového zločinca, pred desiatimi mesiacmi vypátralo SWC v Budapešti prostredníctvom informátora. Ten za poskytnuté údaje dostal odmenu 25.000 dolárov (20.517 eur), citovalo internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság vyjadrenie riaditeľa izraelskej pobočky SWC Efraima Zuroffa.

Zuroff v rozhovore neuviedol, či bol informátor Maďar. Investigatívni žurnalisti najväčšieho britského bulvárneho denníka The Sun v nedeľu zverejnili článok, v ktorom informujú o tom, že v Budapešti našli Csatáryho byt a muža oslovili. Novinári zistili, že 97-ročný Csatáry býva v elegantnej štvrti hlavného mesta v byte s dvoma spálňami. Jeho adresu nezverejnili, poskytli ju však maďarskej prokuratúre.

The Sun v článku označil zločinca ako Ladislausa Csizsik-Csatáryho. Na publikovanej fotografii Csatáry otvára reportérom dvere v spodnej bielizni a v ponožkách. V reakcii na otázku, či popiera skutky, ktorými ho obviňujú, emotívne kanadským akcentom vyhlásil, že ich nevykonal a buchol dverami.

SWC 11. júla vyhlásilo, že chce dosiahnuť, aby maďarské úrady urýchlili proces stíhania Csatáryho. Ten je obvinený z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne Csatáry ušiel do Kanady, ktorá ho občianstva zbavila až v roku 1997.
 

Vyberte región